Gnälliga asteroider, ett lästips

Det finns ett återkommande tema bland moderna science fiction-spel i form av den mystiska, teknologiskt väldigt avancerade rasen som till synes försvunnit från galaxen och lämnat allehanda tekniska artefakter efter sig. Man återfinner till exempel Protheans i Mass Effect, Forerunners i Halo och Borderlands har sina Eridians. Jag är själv lite svag för just denna konstruktion, kanske för att den skänker lite fantasy-eska drag till SF-genren. Jag vill därför tipsa om en lite äldre bok som är ett tidigt exempel på just detta. Vissa kanske förväntar sig att jag syftar på Rama-serien av Arthur C. Clarke, men boken jag vill nämna kom ut 12 år innan Rendezvouz with Rama, Clarkes första bok i den serien.

The Wailing Asteroid av Murray Leinster är en ganska kort berättelse som utspelar sig i en obestämd nutid och börjar med att människan plötsligt blir varse radiosändningar från en asteroid i bältet mellan Mars och Jupiter. Källan till dessa sändningar visar sig vara en övergiven rymdbas, byggd med teknologi långt mer avancerad än människans. Ett litet team lyckas ta sig in i den främmande konstruktionen och börjar nysta i dess historia. Det de finner pekar på att mänskligheten, ja hela solsystemet, hotas av en annalkande fara.

Det går ganska snabbt att ta sig igenom boken, den är enkelt skriven och knappt hundra sidor lång. Man kan dessutom hitta den fullständiga texten på nätet. Om man likt mig får sköna rysningar längs ryggraden när syftet med Halo-ringarna avslöjas, bör man ge the Wailing Asteroid en titt. Se så, iväg nu och läs!

Dela med dig
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
Det här inlägget postades i Micke och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gnälliga asteroider, ett lästips

  1. Pingback: Tweets that mention Gnälliga asteroider, ett lästips | BitGarden -- Topsy.com

  2. Oskar Källner skriver:

    Hittade den här på ett antikvariat i helgen. Köpte den bara för att jag kom ihåg att jag en gång läst den här artikeln. Ska bli kul att sätta tänderna i den. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *