GOTY 2010 – Årets äventyr

Jag kommer ihåg när jag var liten och läste Skattkammarön (Robert Louis Stevenson) för första gången. På den tiden var nog pirater och hemlighetsfulla öar det mest spännande jag kunde tänka mig, och än idag minns jag hur jag den sommaren låg vaken till sent på nätterna för att läsa. Jag tror att hemligheten i att skriva ett spännade äventyr ligger i att låta stämning dra iväg med läsarens fantasi. Det som triggar mig personligen är miljöerna, det är nog för mig att se en bild på ett fantastiskt landskap så är jag borta. Naturligtvis räcker detta inte för att hålla intresset vid liv verket ut om inte berättelsen hänger på, men första intryck är viktigt. I år blev jag väldigt fäst vid ett spel som redan de första minutrarna retar min fantasi med ett mysterie. Världen är både välkänd och främmande och även om historien inte faller mig i smaken hela vägen igenom kommer jag minnas Enslaved – Odyssey to the west som det mustigaste äventyret 2010.

Enslaved kastar en in i handlingen direkt och presenterar under spelets första minuter båda huvudrollsinnehavarna, Trip och Monkey. När prologen är till ända och spelets egentliga handling tar vid känns det verkligen som att man är på väg ut på ett äventyr. Miljöerna är storslagna och när jag då och då får en skymt av landskapet kan jag inte låta bli att le, det känns precis som om jag stigit i land på Skattkammarön. Jag har redan skrivit en recension av Enslaved så jag tänker inte vidare gå in på vad jag gillar och inte gillar med spelet. Istället avslutar jag denna motivation med en uppmaning till er som ännu inte spelat Enslaved: nu när vintern gör sitt bästa för att hålla oss inomhus, skippa tankarna på att flyga till Thailand och res istället västerut!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets äventyr’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

Dela med dig
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
Det här inlägget postades i GOTY 2010, Micke. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till GOTY 2010 – Årets äventyr

 1. NuYu skriver:

  Fan, jag kommer inte kunna följa din uppmaning. Varken pengar, det står inte på önskelistan och tiden ska vigas åt spelen jag ännu inte klarat.

 2. Oskar Källner skriver:

  Bra uppmaning! Alla borde resa västerut! 😉

  Sedan kanske man skulle kunna tro att jag skulle välja Enslaved som mitt äventyr, med tanke på hur mycket jag gillade det. Men jag valde faktiskt något annat…

 3. Lunandrez skriver:

  Vill verkligen spela igenom Enslaved i och med att det verkar ha blivit en så stor överraskning för många, trodde aldrig det skulle vara så pass bra på förhand. Det och Singularity känns som de spelen jag allra mest vill ta igen av de jag har missat av årets spel.

 4. Jag är också en aning sugen på Enslaved. Man har hört mycket gott om det och lite ont iochförsig 🙂

  • Micke skriver:

   Det är absolut inget spel utan brister, lite synd också att demot inte direkt ger så mycket insikt i hur resten av spelet är, men som jag påpekat så kommer det nog att vara billigt nog för en chansning. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *