GOTY 2010 – Årets spel och God Jul!

Trots att jag redan i den stund jag svarade på Fredrik Malmers inbjudan att delta i detta projekt visste vad som skulle hamna på första plats, är det svårt att sätta ord på hur monumentalt jag anser denna release är. Att kalla det årets spel är i min mening något av en underdrift, jag skulle snarare vilja kalla det årtiondets spel. Starcraft har under sin tid blivit nästan synonymt med e-sport och det arrangeras årligen tävlingar i Starcraft 2 med åtskilliga miljoner i prispotten. För den som inte lockas av tävlingsmomentet i multiplayerdelen erbjuder spelet en kampanj som har helt andra premisser. Ganska ofta ser man singlerplayer-kampanjen i spel som en tutorial för spelmekaniken som sedan används i multiplayer-lägena, men Starcraft 2 låter kampanjen blomma ut på sitt eget sätt. Då man inte behöver bekymra sig om spelbalans kan man kasta in helt andra enheter och uppdragen erbjuder en stor variation och utmaning. Ett snillrikt achievement-system lockar även lite mindre ambitiösa spelare att fila på sina färdigheter genom att sätta specifika mål. Dessa tjänar till att exponera dina svagheter som spelare och tvinga dig att tänka på nya sätt.

Men allt detta har jag nog sagt förr. Jag känner att jag måste klämma dit något extra, då jag är medveten om att inte alla gillar det höga tempot som sätts i Starcraft 2s multiplayer matcher. Men man behöver inte spela för att ha roligt, det är i princip lika underhållande att bara titta på. Jag har under hösten haft ett par sjukperioder och något som jag funnit väldigt mysigt är att sitta och titta på kommenterade matcher i GSL (Global Starcraft League). Att se världens skickligaste spelare mötas är ren underhållning, helt i klass med VM i fotboll eller ishockey. Starcraft 2 är således det första spelet som inte bara är en sport, det är en publiksport.

Med de orden avslutar jag således årets GOTY-utnämningar. Jag vill tacka Fredrik Malmer för att vi blev inbjudna och ett tack även till alla er som läst och kommenterat. Nu ska jag ta mig en sista pepparkaka innan jag kryper till sängs, ha en riktigt god jul önskar Mirjam och Micke och folket på Blizzard!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets spel. 1:a plats’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

Dela med dig
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
Det här inlägget postades i GOTY 2010, Micke. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till GOTY 2010 – Årets spel och God Jul!

 1. Aftonstjaerna skriver:

  En otroligt värdig vinnare! Ett underbart spel 😉

 2. Lunandrez skriver:

  Att det är ett enormt stort spelsläpp råder det ingen tvekan om, och är man Starcraft-fantast finns det väl knappast någonting som kan rå på det här spelet i år, om man inte råkar vara lika stor fantast av någon annan spelserie såklart. Önskar själv att jag kunde spela det här spelet mer än jag har gjort. 🙂

  • Micke skriver:

   Önskar också att jag hade en vettig dator att spela på, beroende på hur det går för mitt bagage som förlorades i resekaoset blir det kanske lite pengar över efter nyår för en ny dator.

 3. Du gissade säkert rätt på min första plats och jag hade en liten gissning på att du skulle ha SC2 som vinnare 🙂 God Jul

  • Micke skriver:

   Haha, nej jag gissade faktiskt fel, trodde du skulle välja Rockband 3. Nåja, god jul på dig och familjen, vi ses om några dagar i Vietnamns djungler. 😉

 4. Oskar Källner skriver:

  En värdig vinnare. Allt Blizzard gör är ju slipat till dess det skiner.

  Var kollar du förresten på Global Starcraft League. Nätet? TV?

 5. NuYu skriver:

  Önskar att jag hade en lite kraftfullare dator så jag kunde spela detta utan att riskera något, för det verkar vara ett riktigt toppenspel. Trots att jag sällan spelar strategi.

  God jul på er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *