Visionärer en bristvara i tiden

Dagens nyhet, att Steve Jobs avgår som CEO för Apple, var oförutsett känslomässig för mig. Även om det inte står uttryckligen i det kortfattade avskedsbrevet, är det allt för troligt att Jobs hälsoläge har förvärrats och att han är allvarligt sjuk. Vad som än ligger bakom Jobs avgång så är en epok till ända och teknikbranchen förlorar en av sina mest betydelsefulla personer.

Oavsett vad man tycker om Apple, dess produkter och Steve Jobs kontrollbehov, måste man förundras över den smått otroliga resa som Apple gjort sedan Jobs återvände till företaget. Då var Apple på ruinens rand och dess ärkefiende Microsoft tvingades skjuta till pengar för att inte hamna i en olaglig monopolsituation. Nu är Apple ett av världens mest framgångsrika företag, större än Microsoft och med en framtid som tills alldeles nyss verkade ljus. Betydelsen av en företagsledare med starka visioner, ett djupt engagemang för sina produkter och ett obarmhärtig inställning till medelmåttlighet är bevisad.

Huruvida Apple kommer överleva Jobs sorti kvarstår att se. Istället finner jag mig fundera över hur läget är i spelbranchen. Visst finns det visionärer därute, men efterhand som pengarna strömmat in i spelföretagen och mer och mer konventionella företagsledningar tagit rodret i de stora förlagen, har visionärerna hamna allt längre och längre ner på beslutsstegen.

I takt med att digital distribution av spel vuxit till sig har indiescenen gett ett visst utrymme för visionärerna, men jag undrar ändå vad som skulle hända om Jobs snarare än Boby Kotick skulle vara chef för Activision Blizzard (och om Jobs hade varit spelintresserad). Farväl Steve Jobs, jag kommer sakna dina visioner, dina presentationer och dina iPhone:r.

Dela med dig
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
Det här inlägget postades i Micke. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Visionärer en bristvara i tiden

 1. Samson skriver:

  Våra innovatörer och visionärer är inte utgivarchefer som Kotick utan spelproducenter.

  • Micke skriver:

   Jag förstår att analogin de båda organisationerna emellan är lite haltande, men min poäng är ändå att om högsta chefen på Apple (med 50k anställda) kan vara visionär och innovatör, varför kan inte Boby Kotick (med sina 5k anställda) vara det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *